pirmdiena, 2011. gada 25. jūlijs

Ēdam veselīgāk - olas

Šis būs pavisam īss, bet, iespējams, noderīgs ieraksts, jo izrādās daudzi joprojām nezina, ko nozīmē marķējums uz olām, kaut gan tas ir pavisam vienkārši. Pirmais cipars apzīmē vistu audzēšanas/ dzīvošanas apstākļus, nākamie divi burti (LV) apzīmē izcelsmes valsti un atlikušie cipari ir unikāls ražotāja identifikācijas numurs.

Tātad pats svarīgākais uz olām atrodamais cipars arī ir pats pirmais. Šobrīd uz veikalos nopērkamajām olām ir atrodami cipari no 1 līdz 3, bet ir vēl arī 0. Ko tie nozīmē: 

0 - Organiskās olas. Bioloģiskās lauksaimniecības produkts. 

1 - Brīvās turēšanas apstākļos dētas olas. Tas nozīmē, ka vistām ir iespēja izskrieties ārpus kūts, gluži kā lauku vistām. Tā gan nav bioloģiskā lauksaimniecība, jo tādi aspekti kā, piemēram, vistu barība netiek kontrolēti.


2 - Kūtī audzētu vistu dētās olas. Šīm vistām nav iespējas iziet laukā, bet tās var brīvi pārvietoties pa kūti. Šādi audzētām vistām parasti cāļa vecumā tiek nokniebti knābju gali, lai tās viena otru nenoknābtu. Šīs vistas ļoti bieži slimo ar dažādām kaitēm. Kopumā dzīves apstākļi ir visai necilvēcīgi.

3 - Sprostos audzētu vistu dētas olas. Turēšanas apstākļi ir vienkārši šķebinoši. Sīkumos neieslīgšu, bet Vācijā jau tuvākajā laikā šādā veidā audzētu vistu dēto olu tirdzniecība būs aizliegta.

Tā kā lielveikalos vienmēr tiek piedāvātas dažādas akcijas cenas, tad līdz šim par 10 olu paku reti samaksājām vairāk par 1 Ls. Tās, protams, vienmēr bija sprostos dētas olas. Pēdējā laikā pārejam uz t.s. mājas vistu olām, kas tiek marķētas ar ciparu 1. To iegāde šobrīd nekādas problēmas nesagādā, jo tās ir atrodamas jebkura lielveikala plauktos un reizēm arī zemnieku tirdziņos. Cena gan pārsvarā ir gandrīz divreiz augstāka kā parastajām olām, taču tās nepatērējam tādos daudzumos, lai tas spētu radīt robu mūsu budžetā. Olas, kas tiek fasētas plastmasas kārbiņās, protams, jau sen ir izslēgtas no iepirkumu saraksta.

0 komentāri: