ceturtdiena, 2011. gada 4. augusts

Zemnieku tirdziņi jeb kāpēc ir svarīgi pirkt vietējo produkciju

foto: A. Jansons

Par tās sauktajiem zemnieku jeb lauku labumu tirdziņiem jau daudzkārt un daudz kur ir runāts, bet man tomēr šķiet, ka par tiem var runāt atkal un atkal, jo tie vēl nav gana populāri, kaut gan tajos var atrast īstas pērles, kuras nav atrodamas ne lielveikalā, ne Rīgas tirgus laukumos.

Pastāstīšu par dažiem, kurus pēdējā laikā esmu apmeklējis.

Zemnieku tirdziņš pie t/c Spice.
Iegriezos tajā pirms pāris nedēļām. Tirdziņš izvietots stāvlaukumā starp abām ēkām un atrast to nebūs grūti. Šķiet, ka jau kādā rakstā minēju, ka labākā delikatese, ko tur atradu, bija Latvijā audzētu bullīšu desa. Nebija lēta, bet vismaz no īstas gaļas un sasodīti garda. Bet tas, protams, nebija viss. Atradīsies kaut kas katrai gaumei - ogas, siers, žāvējumi, zivis utt. Ja neko nejaucu, tirdziņš notiek katru piektdienu (no 13:00 - 19:00) un sestdienu (no 10:00 - 17:00). Informācija dažādos avotos gan ir mazliet atšķirīga.

Berga Bazāra zemnieku tirdziņš.
Notiek katrā otrajā un ceturtajā mēneša sestdienā (lai neko nesajauktu, BB mājas lapā var nočekot datumus, kad konkrēti trdziņi notiek). Pēdējā gājienā iegādāju lauku apstākļos audzētu vistu olas. Mazās bija par Ls 1/10gb, lielās Ls 1.60/10gb. Veikalā ir dārgāk. Tā kā tas ir tuvākais pie mājām, tad tur ir būts visbiežāk un vienmēr ir atrasts kaut kas labs - smiltsērkšķu izstrādājumi, žāvējumi, sīrupi u.c. Patīkami, ka tirdziņš notiek cauru gadu, neatkarīgi no laika apstākļiem.

Mans svaigākais jaunatklājums. Tiek organizēts katru ceturtdienu, bet vēl tikai augustā un septembrī, tādēļ iesaku pasteigties. Tirdziņš tiek organizēts LĀB pagalmā Skolas ielā 3 un ir pavisam neliels, kas nenozīmē, ka tajā nekā nav. Var dabūt sasodīti garšīgu svaigi kūpinātu (nevis žāvētu) vistu divu veidu marinādēs, pie tam par ļoti pieņemamu cenu - 3.80 Ls/kg. Līdz šim katru reizi manīts arī Skrīveru mājas saldējums. Kā jau visos tirdziņos ir arī zaļumi, sieri, paipalu olas, žāvētas zivis no Ragaciema, žāvēta gaļa pa tiešo no zemnieka utt. Tāpat var aprunāties ar eko-ziepju vīru, kurš savas ziepes vāra pats pilnīgi no nulles, un uzzināt, kāpēc viņa ziepes ir vairāk eko nekā citiem.
Paralēli tirdziņam notiek arī semināri (vai preses konferences) par dažādām tēmām saistībā ar veselīgu uzturu. Šīs nedēļas tēma - medus.

Kurš gan to nezina, tomēr tik daudzi tajā tomēr vēl nav bijuši. Bet ir vērts - bez labas izklaides, var tiks arī pie laba itāļu vīna un dažādiem Latvijas lauku labumiem un meistaru darinājumiem. Pats plānoju rīt pa ilgiem laikiem doties turp, lai beidzot noprovētu to slaveno latviešu pesto. Apdeitus par tirdziņu norisi var atrast Kalnciema ielas Sejasgrāmatas lapā.

Vēl pāris man zināmie tirdziņi, par kuru eksistenci esmu informēts, bet neapmeklēju, jo tie vienkārši nav gana tuvu manai dzīvesvietai ir Slow Food tirdziņš pie lielveikala Sky & More, kurš notiek katru piektdienu, kā arī Zaļais tirdziņš Valdemāra un Zirņu ielas krustojumā, par kuru kā par lauku labumu tirdziņu uzzināju tikai, kad sāku gatavot šo ierakstu. Agrāk tam biju braucis garām neskaitāmas reizes, bet nepievērsu tam lielu vērību. Izrādās arī tur var nopirkt daudz labas lietas.

Taču šo tirdziņu apmeklēšana iepriecinās ne tikai gardēžus. Labākais šajos tirdziņos, manuprāt, ir tas, ka atšķirībā no iepirkšanās lielveikalā, kur 2/3 iztērētā nonāks Lietuvā, Igaunijā vai kādā citā valstī, jūsu naudiņa neaizplūdīs no Latvijas un nesīs labumu mums visiem, jo atkal atgriezīsies apritē tepat Latvijā.
Vienmēr esmu zinājis, ka pirkt vietējos produktus, ir svarīgi, bet līdz šim īpaši nesekoju šim principam. Laikam jau zināt un apzināties ir divas dažādas lietas. Kā piemēru gribēju parādīt klipiņu, kuru atradu Youtube. Diemžēl man to vairs neizdodas atrast. Stāsts ir par kādu nelielu (ASV mērogos) pilsētiņu, kur visa ekonomika balstās uz vietējo ražošanu un savstarpēju tirdzniecību. Pilsētiņa spēj sevi nodrošināt ar gandrīz visu nepieciešamo (izņemot tādas lietas, kā piemēram degviela) un gandrīz visi iztērētie līdzekļi paliek šīs komūnas iekšienē. Neviens nav bagāts, bet visi dzīvo labi un nevienam nekas netrūkst. Cilvēkiem ir automašīnas un mājas, vakaros viņi iet uz krogu izklaidēties un dzīve ir vienkārši skaista. Šķiet līdzīgu iniciatīvu ir uzsākuši Ikšķiles pilsētas iedzīvotāji.

Un noslēgumam - kāds, protams, aizbildināsies ar laika trūkumu utt, bet, manuprāt, labāk veltīt laiku šādu tirdziņu apmeklējumiem, nekā vazāties pa lielveikalu (kas, starp citu, aizņem daudz vairāk laika), tādā veidā iemācot arī bērniem, ka pārtika nav tikai kaut kas, kas nepieciešams, lai uzturētu organisma funkcijas minimālā apjomā. Bērni mācās no mums un ēdīs to pašu, ko mēs. Antelms Brijā-Savarēns ir teicis: "Pasaki man, ko tu ēd, un es pateikšu, kas tu esi" ar to domājot, ka cilvēka garīgais un fiziskais stāvoklis lielā mērā atkarīgs no tā, ko mēs ēdam. Nu ko - tad šodien uz tirdziņu un gatavojam mājās!

Un, ja kādam ir zināms vēl kāds tirdziņš, droši var padalīties ar informāciju!

0 komentāri: