ceturtdiena, 2011. gada 25. augusts

Video ceturtdiena - Addicted to Plastic

Šķiet, ka vienā no iepriekšējiem ierakstiem izteicos mazliet neskaidri un izpalika arī secinājums, kā rezultātā radās dažs labs pārpratums attiecībā uz to, ko tad es ar to īsti gribēju pateikt, tādēļ paskaidroju - galvenais, ko gribēju pateikt ir tas, ka mēs esam kļuvuši par vienreizlietotāju (jeb nopērc un izmet) sabiedrību un lielāko daļu atkritumu, kas nonāk poligonos un dabā sastāda tieši produktu iesaiņojums, galvenokārt plastmasa.  Tādēļ eko produktu lietošana vien neko nespēs glābt, ja vien to iesaiņojums netiks minimizēts, padarīts videi daudz draudzīgāks, izmantots atkārtoti un/vai pārstrādāts. Tas ir ražotāju uzdevums, taču der atcerēties, ka milzu korporācijas nesāks kustināt savas resnās pēcpuses, kamēr cilvēki nesāks izrādīt pretestību.

Un tieši par to ir šī filma - Addicted to Plastic. Jā, kārtējā filma un atkal jau par plastmasu. Bet es jums teikšu vienu, šīs filmas par vides aizsardzību, kuras esmu redzējis pēdējā laikā krietni vien atšķiras no tā, ko biju redzējis līdz šim. Lielākajā daļā no tām tiek stāstīts par to, kas notiks, ja nepārstāsim tik bieži braukt ar auto un patērēsim tik daudz elektroenerģijas utt. Fonā tiek rādīti skaisti dabas skati ar baltiem kalniem, zaļām pļavām un ziliem okeāniem, kuru nākotnē var vairs nebūt. Šī ir viena no tām filmām, kas parāda, ka, pateicoties savam dzīvesveidam, mēs jau esam nonākuši šajā nākotnē. Mēs visi esam atkarīgi no plastmasas.

Filmā uzzināsiet arī par to, kā plastmasas ražošanas industrija ietekmē tirgu, par to, cik daudz plastmasas peld pasaules okeānos, par plastmasas pārstrādes industrijas aizkulisēm, par to, ka Eiropa spēj saražot pietiekami daudz bio-plastmasas, lai aizstātu parasto, un par jaunākajām tehnoloģijām videi draudzīgas plastmasas ražošanā, piemēram, par plastmasu, kuru saražo baktērijas, kas tiek barotas ar eļļu, kas saražota no pārstrādātas plastmasas. Sarežģīti? Interesanti!

Mans ieteikums ir tikai viens - pat, ja pērkat eko produktus, padomājiet, kādā iesaiņojumā tie ir un kur tas nonāks pēc tā satura izlietošanas un atcerieties, ka arī eko produkti ir jālieto saudzīgi.

Šeit filmas pirmā daļa. Pārējās ir atrodamas YouTube.



Interesanti, ka visi filmā redzamie zinātnieki, kas nodarbojās ar plastmasas ietekmes uz cilvēka organismu izpēti, ikdienā nepieļauj savas pārtikas nonākšanu saskarē ar plastmasu un ir minimizējuši saskarsmi ar plastmasu vispār. Turpretī pats režisors pēc filmas radīšanas nav būtiski mainījis savu dzīvesveidu. Katram savs ceļš ejams.


0 komentāri: