trešdiena, 2011. gada 29. jūnijs

Ļaunā, ļaunā, ļaunā plastmasa

Vienu lietu uzreiz noskaidrosim - plastmasu ražo no naftas, kas nozīmē tikai to, ka, lai kas arī tiktu apgalvots, neviena veida plastmasa nav laba un videi nekaitīga. Plastmasas ražošanai ik gadu tiek patērēti ~ 4% no iegūtajiem naftas resursiem un tā vidē sadalās aptuveni 100 gados, šajā laikā izdalot virkni kaitīgu vielu.
Kopš uzsāku šo projektu, man plastmasa nepatīk aizvien vairāk. Jo īpaši mazie plastmasas maisiņi, no kuriem nekādi nevar atbrīvoties. Nopietni, es tos ienīstu līdz pašiem sirds dziļumiem. Šodien Rimi kasiere atkal vienu tādu man negribot un nemanot iesmērēja.
Bet nu ķersimies pie faktiem. Pārsvarā visi plastmasas iesaiņojumi tiek marķēti ar simbolu, kas izskatās kā trīsstūris, kas sastāv no trim bultiņām, kura iekšpusē ir vai nu cipars no 1 līdz 7 vai burti. Marķējums parasti atrodams iepakojuma apakšpusē un ļauj mums viegli kontrolēt, ko mēs pērkam. Paskatīsimies, ko tad tie visi nozīmē.


#1 - PET jeb PETE - lielākoties tiek izmantota atspirdzinošo dzērnienu un ūdens pudeļu ražošanā. Tiek uzskatīta par nekaitīgu, ja pudele pārklāta ar acetaldehīda bloķētāju (ļoti mierinoši), taču vācu zinātnieki atklājuši, ka lēta dzeramā ūdens ražotāji par šo vielu labprāt aizmirst un acetaldehīds nonāk arī ūdenī. Turklāt šī viela nonāk organismā uzreiz pēc ūdens iedzeršanas un ir atklājama ar visparastākajām urīna analīzēm. Šī plastmasa ir viegli pārstrādājama. 
#2 - HDPE - tiek izmantota sadzīves ķīmijas un šampūna iesaiņojumu ražošanā. Nav atklāts, ka tā izdalītu kaitīgas vielas. Viegli pārstrādājama. 
#3 - PVC - slikta, ļoti slikta plastmasa. PVC bieži satur un var izdalīt toksiskas vielas - ftalātus (nejaukt ar salātiem), turklāt var izdalīt ķīmiskas gāzes arī gaisā. Bieži tiek izmantota rotaļlietu ražošanā, modes aksesuāros, dušas aizkaros un sadzīves ķīmijas un aerosola pudelēs. Ja ar to ir par maz - PVC nav arī pārstrādājama. 
#4 - LDPE - tiek izmantota iepirkumu maisiņu ražošanā, zīdaiņu pudelītēs un atkārtoti izmantojamiem dzērienu un pārtikas iepakojumiem. Nav atklāts, ka tā izdalītu ķimikālijas. 
#5 - PP - tiek izmantota zīdaiņu pudelītēs (tagad), jogurta un atkārtoti izmantojamos pārtikas un dzērienu traukos. Nav atklāts, ka tā izdalītu ķimikālijas un tiek uzskatīta par vienu no visnekaitīgākajām plastmasām. Pārbaudīju un secināju, ka mana Camelbak velo pudele arī ražota no šis plastmasas. Turklāt uz pudeles ir norādīts -  BPA-free, kas nozīmē, ka tā nesatur bisfenolu A (sk. #7).
#6 - PS - tiek izmantota olu iepakojumos un plastmasas galda piederumos. Ir atklāts, ka tā izdala stirēnu - neirotoksīnu un kancerogēnu. Aizliegta dažās ASV pilsētās.
#7 - vissliktākā no visām plastmasām. #7 satur polikarbonātu (PC) un tā izdala bisfenolu A (BPA) - vielu, kas grauj hormonus un imitē estrogēnu. Tieši šīs plastmasas dēļ Kanādā izcēlās pamatīgs skandāls, jo tā tika izmantota ļoti pazīstamu (arī Latvijā) ražotāju zīdaiņu pudelītēs u.c. trauciņos. Lieki piebilst, ka secinot, ka arī mūsu zīdaiņu pudelīte ir ražota no šīs plastmasas, tā nekavējoties tika nomainīta pret citu. Starp citu, šajā plastmasā, piemēram, ir pildīta arī GardiGan tomātu mērce (tas gan nav personisks uzbrukums konkrētajam ražotājam, bet tikai piemērs, taču šo preci šādā iepakojumā noteikti vairs neiegādāsimies).

Zinot visu šo, labākais, ko var darīt, ir izvairīties no plastmasas iesaiņojumiem pilnībā. Bet, ja tomēr sanāk kaut ko iegādāties, ieteicams izvēlēties mazāk kaitīgās plastmasas. Mēs tēmējam uz pirmo opciju. Viss gan nav tik vienkārši, jo, piemēram, arī piena pakas iekšpuse ir pārklāta ar plastmasu.

Nobeigumam vēl argumentu apkopojums par labu tam, lai neizmantotu plastmasu:
1. Tas ir naftas produkts un tātad nav atjaunojams resurss;
2. Satur toksiskas vielas, kas nonāk organismā un grauj imūnsistēmu, utt.;
3. Pats saturs (pārtikas produkti, dzērieni) pārsvarā ir neveselīgs;
4. Plastmasas atkritumu pārstrāde Latvijā ir slikti attīstīta;
5. Plastmasa sadalās vidē ~ 100 gadu laikā.

Man šķiet, argumentu, lai beidzot kaut ko mainītu, netrūkst.

0 komentāri: