svētdiena, 2011. gada 15. maijs

Refuse, Reduce, Reuse, Recycle - un tikai un vienīgi šādā secībā (papildināts)

Skats no loga
Savu jauno blogu acīmredzami esmu uzsācis neīstajā brīdī - laikā, kad visi cepās par jauno prezidentu. Nu neko darīt.

Pirms dažām dienām gadījās paviesoties Zaļās jostas birojā, kur arī paspēju īsumā pastāstīt par savu ideju - mājsaimniecības projektu, uz ko saņēmu atbildi, ka tas jau esot tas pats, ko viņi cenšas cilvēkiem pavēstīt. Tā nu es aizdomājos un secināju, ka (vismaz no malas skatoties) tas tā gluži nav. Jā, tiek runāts par to, ka jāsamazina plastikāta maisiņu (un plastmasu vispār) patēriņš, ka nevajag piemēslot mežus un grāvjus, vajag izvēlēties videi draudzīgākus produktus, pārstrādāt atkritumus utt. Bet es neatceros, kad es būtu dzirdējis kādu sakām, ka ir iespējams dzīvot tā, ka atkritumi netiek radīti nemaz.



Ja es nekļūdos, kad studēju biznesa vadību, man mācīja, ka uzstādot nākotnes plānus, latiņa ir jāuzstāda mazliet augstāk nekā reāli iespējams izpildīt un laikam jau tas ir tieši tas, ko es tagad daru, jo dzīvot tā, ka atkritumi mūsu mājsaimniecībā netiek radīti nemaz, tuvākā nākotnē pagaidām šķiet nav realizējams, bet domas par to, cerams, liks man intensīvāk pievērsties šim jautājumam un iespējams, ka vajadzīgie risinājumi tomēr atradīsies. Patiesībā gatavojot šo rakstu jau esmu atradis risinājumus, par kuriem iepriekš neko nezināju, un kas varētu palīdzēt sasniegt mērķi.

Mazliet plašāk par to, ko nozīmē dzīve bez atkritumiem. Ir cilvēki, kam šķiet, ka, ja viņiem ir auduma maisiņš iepirkumiem, viņi jau ir zaļi. Tā, protams, nav. Vēl jo vairāk tad, ja šis maisiņš pastāvīgi aizmirstas mājās. Kā gan lai es to nezinātu - vēl pirms pāris nedēļām pats ietilpu šajā cilvēku kategorijā. Bet dzīve bez atkritumiem nav tikai auduma maisiņš, tā saucamie bioloģiskie sadzīves/kosmētiskie līdzekļi vai bioloģiskā pārtika. Bioloģisks vai nē, nav primārais aspekts, kaut arī ļoti svarīgs. Diemžēl produkcija, kas tiek tirgota ar apzīmējumu bioloģisks bieži vien (vai pārsvarā) neattaisno savu augsto cenu, turklāt papētot tuvāk nav nemaz tik bioloģiska, kā tiek apgalvots.

Patiesībā bez atkritumiem pamatprincips ir gaužām vienkāršs - Refuse, Reduce, Reuse, Recycle - un tikai un vienīgi šādā secībā.

Refuse - pirmais un galvenais princips, kas ļoti cieši sasaucas ar otro, taču otro nav iespējams izpildīt, nepieturoties pie pirmā. Vispirms ir jāspēj atteikties. Atteikties no visām tām bezjēdzīgajām lietām, kas bieži vien nonāk mūsu iepirkumu grozos - apģērbi, par kuriem neesam pārliecināti, vai tie mums der un vai tos vispār vilksim; bērnu rotaļlietas, kas maksā 0.99 Ls un par kurām ir skaidrs, ka tās neizdzīvos pat 10 minūtes; jauni mobilie telefoni, kaut arī vecie vēl ļoti labi pilda savas funkcijas (ir vēl kāds, kas nezina, ka cilvēki karo, lai iegūtu izejvielas mobilo telefonu ražošanai?), ūdens un jebkas cits plastikāta iepakojumos, un ir vēl daudz citu piemēru. Tie visi ir atkritumi - viens par otru kaitīgāki.

Reduce - patēriņa samazināšana. Tas sevī ietver vairākas pozīcijas. 1. atkritumu samazināšana izvēloties preces, kas nav iesaiņotas videi nedraudzīgos iesaiņojumos, izvairoties no plastmasas maisiņiem lielveikalos, pērkot preces lielākos iepakojumos, u.c.; 2. izvairīšanās no spontāniem un liekiem pirkumiem; 3. lietu iegāde, kurām ir vērtība, kuras ir dārgākas, taču kalpo ilgāk un tās ir vērts arī labot.

Reuse - atkārtota izmantošana. Pilnībā izvairīties no atkritumu iegādes mūsdienās ir gandrīz neiespējami, bet ir iespējams iegādāties produktus paredzot to (pārsvarā) iepakojumu atkārtotu izmantošanu. Tādu ir daudz un par tiem vēl būs runa turpmākajos rakstos.

Recycle - šis ir pēdējais mērs, kas var tikt izmantots, lai atbrīvotos no atkritumiem. Kad nekas cits vairs nelīdz, talkā nāk, nu jau var teikt, tradicionālā atkritumu pārstrāde. Taču arī šeit ir 2 pozīcijas - ir iespēja pārstrādāt pašiem (komposts) un nodot pārstrādei.

Nezinu, vai no šeit teiktā tas ir saprotams, bet dzīve bez atkritumiem nav tikai kārtējais mūsdienu lielpilsētu modes kliedziens, kur būt zaļam nozīmē pirkt dārgus bio sadzīves līdzekļus, bio kosmētiku, iet uz dārgiem bio restorāniem un braukt ar Toyota Prius. Kā kāds vācu komiķis reiz teica - bio-leck-mich-am-arsch (kam vajag, tie sapratīs).

0 komentāri: