trešdiena, 2011. gada 2. novembris

Ūdens

Venden, Zaķumuiža, Vichy un tā tālāk, un tā joprojām. Veikalu plaukti ir pārpildīti ar visdažādāko ražotāju fasēto ūdeni pudelēs. Un lai kā es nepūlētos, nekādi nevaru saprast, kāpēc tas tā ir. Paskatīsimies uz to no cenas viedokļa - par Rīgas ūdens piegādāto krāna ūdeni mēs maksājam 0.44 Ls par kubikmetru, tātad 0.00044 Ls (0.044 santīmi) par litru. (Pats, pats, pats, pats) lētākais fasētais dzeramais ūdens veikalā maksā 0.12 Ls/L, tātad tikai 272 reizes dārgāk, kā krāna ūdens. Tad jau laikam cena tā nebūs. Varbūt ūdens kvalitāte? Fasētā ūdens pudelēs, kas tiek dēvēts par 'dzeramo ūdeni', pārsvarā ir pildīts parasts krāna ūdens. Tas pats attiecas arī uz ūdeni, kas pārsvarā tiek piegādāts birojiem. Turklāt arī lielā daļā tā dēvētā minerālūdens sastāvā ir krāna ūdens, kas mākslīgi bagātināts ar minerāļiem. Esmu savulaik vienu vasaru nostrādājis kādā minerālūdens ražotnē un apetīte uz šādu ūdeni man ir pārgājusi. Tad varbūt ērtums? Nezinu gan. Pēc ūdens izdzeršanas paliek pudele, kas aizņem turpat vai pus miskasti, turklāt šāda ērtība maksā krietni par daudz. Turklāt, pudelēs pildīts ūdens ir saražots videi ļoti nedraudzīgā veidā - lai saražotu 1 L ūdens pudelē, ir jāpatērē 3 L ūdens (!!!) ražošanas procesā.

Tad kā gan mēs esam līdz tam nonākuši? Kādēļ dārgais un neekoloģiskais dzeramais ūdens pudelēs daudziem mūsdienās ir kļuvis par neatņemamu dzīves sastāvdaļu? Te nu ūdens ražotāji ir pacentušies. Tā var izklausīties pēc sazvērestības teorijas, bet es vairs neesmu tik jauns un naivs, lai nesaprastu uz ko cilvēki ir spējīgi biznesa vārdā. Skaidrs, ka paši ražotāji ir centušies, lai pārliecinātu cilvēkus, ka ūdens pudelēs ir kvalitatīvāks. Tikai izskatās, ka tas ir panākts ne ar gluži godīgām metodēm. Par to, kā gadu gadiem dzeramā ūdens ražotāji ir strādājuši pie tā, lai mēs domātu, ka viņu ūdens ir labāks,  un par to, kādēļ iespējams ir vērts pamainīt savus ikdienas paradumus, var noskatīties šajā īsajā filmiņā.


Patiesība ir tāda, ka daudzās pilsētās krāna ūdens ir pat kvalitatīvāks kā pudelēs pildītais. Un, ja kāds to vēl nezināja, arī Rīgas krāna ūdens tiek uzskatīts par vienu no kvalitatīvākajiem visā Eiropā.

Kādas tad ir alternatīvas? Kopš sevi atceros, nekad neesmu ikdienas vajadzībām (kafijas vai tējas pagatavošanai, ēst gatavošanai utt.) patērējis veikalā nopērkamo dzeramo ūdeni un nekad neesmu saskāries ar krāna ūdens kvalitātes problēmām. Taču atceros, ka jau kopš bērnudārza laikiem tiku mācīts, ka nevārītu krāna ūdeni dzert nedrīkst.
Šobrīd jau daudzus gadus mājās lietojam Brita ūdens filtru. Tas likvidē visas nepatīkamās piegaršas un pat vēl vairāk. Taču bez kasešveida filtriem ir pieejami arī dažādi iebūvētie risinājumi, kā piemēram, Aquaphor. Atliek vien atgriezt krānu un jūsu glāzē tek tīrs filtrēts ūdens, kas iespējams ir pat tīrāks, kā pudelēs fasētais.

Es, protams, necentīšos apgalvot, ka nekad neesmu iegādājies dzeramo ūdeni pudelē, taču nu jau vismaz pus gadu mūsu mājsaimniecībā nav nonākusi neviena plastmasas pudele. Svarīgākais, lai no tām varētu izvairīties, bija atrast risinājumu, lai tīru ūdeni varētu paņemt līdzi arī izejot no mājas. Plastmasas pudeles šajā ziņā ir ļoti parocīgas, taču, tā kā tās ir pilnībā izslēgtas no dienas kārtības, bija jāmeklē cits ērts, gana ietilpīgs, taču viegls risinājums. Un tas arī izdevās - esam izvēlējušies Klean Kanteen ražotās nerūsējošā tērauda pudeles. Tās ir tiešām vieglas, izturīgas, kvalitatīvi nostrādātas, ar stilīgu dizainu un dažādiem parocīgiem ikdienas risinājumiem. Notestēšanai mums šobrīd ir divas Klean Kanteen pudeles - bērnu un pieaugušo versijā. Bērnu pudelei komplektā pat bija iekļauts t.s. sippy uzgaļa adapteris, kas ļauj mazo pudeli pielāgot mūsu mājas pašam mazākajam iemītniekam, jo pašu uzgali pudelei var uzlikt no citas pudelītes, kas mums jau ir mājās.

Kādēļ tad tieši Klean Kanteen, kad tirgus ir pārpludināts ar dažādām atkārtoti izmantojamām ūdens pudelēm un, galu galā, var taču aizbraukt uz Cenuklubs.lv un nopirkt metāla ūdens pudeli par pāris latiem (silti neiesaku iegādāties šādus nezināmas izcelsmes produktus ne sev, ne saviem bērniem). Vispirms un visvairāk man iepatikās tas, ka Klean Kanteen ir ražotas tieši no nerūsējošā tērauda. Daudzi ražotāji savas pudeles gatavo no alumīnija un tā kā alumīnijs ne visai draudzējas ar dažādiem šķidrumiem, tās no iekšpuses ir jāpārklāj ar plastmasu kārtiņu. Šeit atslēgas vārds jau atkal ir BPA (bisfenols A). Un kaut arī ir gana daudz ražotāju, kas rūpējas par to, lai arī viņu alumīnija pudeles nesaturētu BPA, ideja par vēl vairāk plastmasas man šķiet ne visai glaimojoša. Arī Klean Kanteen pudeles nesatur BPA, ftalātus un citus toksīnus. Savos meklējumos, protams, atradu arī lētākus risinājumus, taču, parokot dziļāk, katram no tiem atradās dažnedažādi trūkumi. Piemēram, kāda cita ražotāja nerūsējošā tērauda pudeles, jau pēc neilga laika mēdz sarūsēt (!!!) tā, ka tajās izveidojas caurumi.

Pēc nelielas palietošanas, varu droši apgalvot, ka Klean Kanteen ir tieši tas, ko meklēju - to dizains ir pārdomāts ne tikai no vizuālā viedokļa, tas ir arī tīri praktisks. Pudeles iekšienē nav nevienas asas kantes, kas to tīrīšanu padara gaužām vienkāršu. Pudelē ilgāku laiku pastāvējušam ūdenim nerodas nekāda piegarša (tā ir liela priekšrocība attiecībā pret plastmasas pudelēm, kurās baktērijas, īpaši siltā laikā, sāk vairoties ļoti ātri). Vasaras sezonā tajā var iemest arī ledus gabaliņus, lai ūdens būtu vēsāks. Pārgājiena laikā to var piekabināt pie jostas vai somas un to var izmantot arī kā velo pudeli. Tā ir viegli lietojama un ērta arī bērniem. Īsāk sakot Klean Kanteen pudeles ir ideāls videi un veselībai draudzīgs risinājums jebkurā ikdienas situācijā, kad nav iespējas tikt pie svaiga un tīra dzeramā ūdens. Turklāt tas ir uzņēmums, kas tiešām rūpējas par apkārtējo vidi - visi plastikāta iesaiņojumi, kurus saņēmu kopā ar pudelēm, bija kompostējami un nonāca sievasmātes komposta kaudzē.

Lielākais mīnuss - tās nav pieejamas Latvijā. Taču Latvijā nav pieejamas neviena nopietna ražotāja metāla pudeles. Līdz šim visi redzētie risinājumi tikuši piedāvāti, kā sporta inventārs. Pieprasījums rada piedāvājumu, tādēļ, kamēr cilvēki nesapratīs, ka ir pieejami šādi ērti ikdienas risinājumi, piedāvājums būs niecīgs. Tomēr, ņemot vērā straujo eko bodīšu izplatību un popularitātes pieaugumu Latvijā, varbūt tomēr atradīsies kāds, kas uzdrošināsies izglītot arī Latvijas iedzīvotājus, iekļaujot savā produktu klāstā šādus videi draudzīgus risinājumus.

Nākamreiz, kad jums sagribēsies padzerties ūdeni, padomājiet, kā jūsu rīcība ietekmē jūsu veselību un apkārtējo vidi.

0 komentāri: