ceturtdiena, 2011. gada 6. oktobris

Receptes mājas uzkopšanai

Kāds laiciņš pagājis, kopš pēdējo reizi šeit kaut ko esmu ierakstījis. Tas gan nenozīmē, ka nekas netiek darīts, lai samazinātu atkritumu daudzumu mūsu mājsaimniecībā. Gluži otrādi.

Šoreiz pastāstīšu par pāris mājās gatavotu tīrīšanas līdzekļu receptēm, kas ir izmēģinātas un pārbaudītas pēdējo dažu nedēļu laikā.

Vienu lietu noskaidrosim uzreiz - mūsu ģimenē ar mājas uzkopšanu nodarbojos es, jo mans sāpju slieksnis attiecībā uz to, cik nesakopts drīkst būt mājoklis ir viszemākais. Tas ir ļoti zems. Reizēm varu nostaigāt pa māju ar putekļu sūcēju pat vairākas reizes dienā. Neciešu pa māju staigāt čībās. Gribu staigāt zeķēs un gribu, lai vakarā tās neizskatās it kā es tajās (bez apaviem) būtu aizgājis uz veikalu, tādēļ arī cenšos uzturēt attiecīgu tīrību un tieši tādēļ arī es esmu tas, kurš testē dažādus mājās gatavotus līdzekļus.

Recepte #1: Mazgājam grīdas

Droši vien daudzi grīdas mazgāšanai nemaz nelieto papildus līdzekļus, bet tikai ūdeni, taču mums mājās grīdas pārsvarā klāj tumšs lamināts un ir vajadzība, lai tas izskatās tiešām tīrs un spīd. Neieslīgšu instrukcijās par to, kā pariezi mazgāt grīdu (neticēsiet, cik daudzi to neprot darīt). Protams, ne jau ar 'mopu'. Mūsdienās ir mikrošķiedra. Recepte ir vienkāršāka par vienkāršu un viennozīmīgi darbojas labāk kā jebkurš veikalā pirktais līdzeklis, kurus esmu lietojis:

~ 3L ūdens
~ 1 glāze etiķa (5%)
- daži pilieni tējaskoka vai citronzāles ēteriskās eļļas.

Etiķis fantastiski viegli notīrīs traipus (pēdu nospiedumus utml.) no grīdas un piedos tai spīdumu.
Bez ēteriskās eļļas var arī iztikt. Tā kalpo kā dabīgs dezinfekcijas līdzeklis, kas nenāks par ļaunu, ja jūsu mājoklī ir arī kāds mājdzīvnieks. Es lietoju dabīgās ēteriskās eļļas no BB Factory. Kādam gan varētu nepatikt tējaskoka eļļas aromāts, jo tas atgādina terpentīnu. Tieši tādēļ var lietot citronzāli, vai abus kopā. Patīkams blakus efekts ir tas, ka etiķa un ēterisko eļļu kombinācija lieliski neitralizēs nepatīkamos aromātus, kas parasti uzkrājas mājoklī. Vēl ātrāk tas notiks, ja uzkopjot māju atvērsiet logus, lai to izvēdinātu.

Recepte #2: Universālis

Nepieciešamās lietas:
Pudele ar izsmidzinātāju (es, protams, izmantoju pudeli, kas bija palikusi no iepriekšējā, veikalā pirktā, līdzekļa);
Etiķis;
Olīvu (Kastīlijas) ziepes vai tīrīšanas līdzeklis;
Tējaskoka vai citronzāles ēteriskā eļļa (šajā gadījumā no tām nevajadzētu atteikties).

Pudeli aptuveni līdz pusei piepildam ar ūdeni un atlikušo tilpumu piepildam ar etiķi atstājot vietas 2-3 pilieniem tējaskoka eļļai un 2-3 pilieniem citronzāles vai citai smaržīgai eļļai, kā arī 3-4 pilieniem tīrīšanas līdzekļa vai nedaudz olīvu ziepēm. Kārtīgi sakratam (ēteriskā eļļa ar laiku nostājas, tādēļ pudele jāsakrata pirms katras tīrīšanas) un pucējam vaļā. Tā kā līdzeklis nav tik indīgs kā veikalā nopērkamie, tad netīrumi, protams, paši no sevis nekur neaizbēgs un virsmas būs mazliet jāpaberž, taču savu funkciju tas pilda perfekti un pilnībā aizstāj daudzus veikalā iegādājamos līdzekļus. Ļoti labi der vannas istabai. Izlietne ir balta un ūdens krāns spīd un laistās.

Etiķis
Etiķis ir vienkārši fenomenāls un universāls brīnumlīdzeklis mājas uzkopšanas vajadzībām un reti kura recepte iztiek bez tā. Tādēļ tā patēriņš mājās gatavotajiem līdzekļiem ir liels un būtu diezgan neracionāli un ekonomiski neizdevīgi pastāvīgi pirkt 0.5 L (plastmasas) pudelītes ar galda etiķi. Lielākos tilpumos to ir praktiski neiespējami iegādāties. Tādēļ atradu veidu, kā tikt pie etiķskābes un lielā traukā atšķaidīju to līdz ~ 5%. Mājas uzkopšanas vajadzībām stiprāks maisījums nav nepieciešams.

Par laimi internets ir pilns ar dažādām pamācībām, kā pašrocīgi pagatavot videi draudzīgus līdzekļus un ar informāciju, kādas sastāvdaļas tam vēl var izmantot - citrona sula, sāls, soda utt. - tādēļ es tās visas šeit necentīšos sarakstīt.
Lūk labs rakstiņš latviešu valodā par dažādu dabīgu līdzekļu pielietojumu un par to, kādu funkciju katrs no tiem pilda.
Šeit neliels video par mājas uzkopšanu videi draudzīga veidā.
Un lai pasvītrotu etiķa lieliskumu, šeit tam var atrast 1001 pielietojumu.

0 komentāri: