pirmdiena, 2012. gada 22. oktobris

Dažas saites u.c. noderīgas lietas


Zaļās applikācijas

Viennozīmīgi mans šī gada neekoloģiskākais pirkums ir t.s. vieddelefons. Pirkums gan bija vajadzības pamatots, ne iegribas. Ceru arī, ka tas man nokalpos ilgāk kā tikai pāris gadus, kaut gan ražotāji jau veiksmīgi parūpējas par to, lai tas tā nebūtu.
Tad nu lai šo pirkumu mazliet kompensētu, nolēmu tam likt kaut ko darīt vides aizsardzības labā un sāku meklēt interesantas aplikācijas (Android) saistībā ar atkritumu pārstrādi, vides aizsardzību utt. Uzgāju šo - Find Recycling. Aplikācija paredzēta tam, lai palīdzētu lietotājam atrast tuvumā esošus atkritumu pārstrādes (pieņemšanas) punktus, kas atzīmēti kartē. Aplikācijai ir gan bezmaksas, gan maksas versija un interesanta tā ir ar to, ka tajā jau tagad ir atrodami pārstrādājamo atkritumu pieņemšanas punkti Latvijā. Vēl interesantāk ir tas, ka katrs aplikācijas lietotājs var pats papildināt datu bāzi, pievienojot sev zināmus punktus. Tiesa, lai to izdarītu, pašam arī jāatrodas attiecīgajā vietā (tā droši vien arī ir labāk). Pagaidām gan pats īsti līdz galam neesmu to izmēģinājis un nevienu jaunu punktu vēl neesmu pievienojis, bet pagaidām izskatās daudzsološi un noderīgi.


Mājas kosmētikas recepte
Absolūti elementāra un glīti ilustrēta "foolproof" pašgatavota skrubja recepte. Komentāri, manuprāt, lieki.




NEhēlija baloni
Šis gan gluži neaizvietos hēlija balonus, kā sola apraksts, bet tas pilnīgi noteikti ir videi draudzīgāks un būs interesants, kaut arī vienkāršs, eksperiments, kas sagādās prieku bērniem. Gāze, kas veidojas reaģējot etiķim ar sodu gan ir smagāka par gaisu, tādēļ balons gaisā necelsies. Gluži otrādi, ar to varēs spēlēt futbolu gluži kā ar bumbu.


Šeit gan atkal jāņem vērā, ka pētījums veikts ASV, tomēr lielākā daļa no minētajiem produktiem attiecas arī uz Latviju.


Pašgatavotas veļas ziepes, kas nekaitēs riekstiem
Nu patīk man tās pašgatavoto mājsaimniecības un kosmētikas līdzekļu receptes. Šeit viena arī veļas mazgāšanai. Neesmu vēl iemēģinājis, bet noteikti to izdarīšu. Kāds tai sakars ar riekstiem? Nu to izlasīsiet paši.


Sākam veidot pārtikas krājumus ne tikai uz ziemu
Pavisam svaiga ziņa. Izrādās sliktās ražas dēļ vairākās valstīs, tostarp ASV, pasaules pārtikas krājumi ir pamatīgi sarukuši un jau nākamgad var burtiski izsīkt un cenas par "pārpalikumiem" var pamatīgi pieaugt. Pie mūsdienu pārtikas patēriņa, šāda iespēja ir vairāk kā reāla. Varbūt jāsāk iepirkt konservus?


Un nobeigumam dažas pārdomas
Projekts bezatkritumiem.lv (nejaukt ar 'bez atkritumiem') nu jau kādu laiciņu klīst pa Interneta plašajām ārēm, bet kaut kā vēl nebija sanācis laika par to izteikties. Teikt gan tur arī nav daudz ko. Projekts atvasinājies no ilgus gadus pastāvējušās biedrības homo ecos - projekta bez kāda konkrēta virziena, jēgas vai koncepta. Kaut kā tā lieta bija jālabo. Tad nu paņemam kādu jau eksistējošu, bet ne īpaši populāru blogu, nejauši aizņemamies nosaukumu, pamatideju un voilà - ir virziens, ir jēga, ir koncepts! Es, protams, neņemos apgalvot, ka zero waste koncepts ir mana ideja. Kā jau to var izlasīt pašā bezatkritumiem.lv lapā, tas radies jau sešdesmitajos gados. Bet vai tas nosaukums bija jāpievāc? Un nav tā, ka cilvēki, kas izveidoja bezatkritumiem.lv, nezināja par 'bez atkritumiem' esamību. Nē, tas protams ir pat mazliet glaimojoši, ka, acīm redzot, esmu tāds mārketinga guru, ka esmu izdomājis labāko un vienīgo nosaukumu, kas izsaka visu 'zero waste' būtību divos vārdos latviešu valodā. Un ir arī labi, ka ir cilvēki, kas cenšas padarīt mūsu vidi zaļāku. Cilvēki, kuru resursi ļauj popularizēt ideju nogādājot to plašākām tautas masām, caur dažādiem medijiem, informatīviem pasākumiem utt. Un tomēr kaut kā nesmuki tas viss. Varbūt man vajadzētu piereģistrēt savu preču zīmi..? Un dažu cilvēku zināšanai - blogspot ir platforma, nevis daļa no nosaukuma.
Ak jā, Tviterī projektu atradīsiet zem @bez_atkritumiem (nejaukt ar @bezatkritumiem).
Nu gan es jums reklāmu sataisīju...

pirmdiena, 2012. gada 19. marts

Stāsts per elektroniku

Kādu laiku atpakaļ nodomāju, ka man iešāvusies prātā ģeniāla doma par to, kā tikt galā ar izlietotās elektronikas kalniem. Nu, tā man likās. Protams izrādījās, ka neesmu izgudrojis jaunu divriteni...

Viens no lielākajiem planētas piesārņotājiem, neskaitot dažādu preču iesaiņojumu, ir elektronikas atkritumi. TV, audio/video iekārtas, datori, mobilie tālruņi utt. - tas viss tiek patērēts ārprātīgos daudzumos un ātri vien izmests, jo lielākā daļa plaša patēriņa preču tiek ražotas tā, lai vēlākais pēc 5 gadiem nonāktu izgāztuvē.

piektdiena, 2012. gada 20. janvāris

Gada griezumā

Patiesībā jau vēl nav pagājis pat gads kopš ir uzsākts 'bez atkritumiem' projekts. Tieši tādēļ arī nav iemesla par pagājušo gadu atskaitīties tieši gadu mijā, kā tas parasti ir pieņemts, tomēr nolēmu, ka nelielu apkopojumu (ar nelielu nokavēšanos) varētu veikt.

Kāds bija mērķis

Ideja par mājsaimniecības projektu 'bez atkritumiem' dzima 2011. gada augustā ar mērķi ievērojami samazināt (vai pilnībā likvidēt) atkritumu nonākšanu mūsu mājsaimniecībā un tālāk apkārtējā vidē. Konkrēti īstermiņa mērķi netika uzstādīti. Centieni dzīvot tā, lai radītu pēc iespējas mazāk atkritumu, iet roku rokā ar veselīgāku dzīvesveidu, tādēļ atlika vien noskaidrot, kas ir kaitīgs un censties no tā izvairīties. Viss pārējais notiek gandrīz vai pats no sevis.

pirmdiena, 2011. gada 12. decembris

Pirmdienas noderīgās saites

Esmu pavisam izlaidies un kopš pēdējā bloga ieraksta ir pagājis jau  vairāk kā mēnesis. Tā kā vairāk laika acīm redzot būs tikai pēc jaunā gada, tad šoreiz atkal apkopoju dažas interesantas lietas, kas katram var palīdzēt padarīt savu dzīvesveidu zaļāku.

Īpaši aktuāli sievietēm - dažas pašgatavotas kosmētikas receptes: http://www.reuseit.com/take-action/diy-resources/health-and-beauty
Paštaisītā dezodoranta (pareizāk sakot - anti-perspiranta) recepti ir plānots pārbaudīt. Par rezultātiem ziņošu.

Toxic youth - par nereģistrētam un neredzētām ķimikālijām, kas ikdienas kaitē mūsu bērnu veselībai: http://www.utne.com/Mind-Body/Protecting-Children-Against-Chemicals-Developmental-Toxicity.aspx?page=2

Par to, ka etiķis ir īsts mājsaimniecības brīnumlīdzeklis, es jau esmu iepriekš stāstījis. Šeit būs vēl 20 neparasti pielietojumi etiķim: http://ecosalon.com/20-unusual-uses-for-vinegar-253/