otrdiena, 2011. gada 26. jūlijs

Piektdienas noderīgās saites

Tā kā pēdējā laikā rakstāmā man kļūst aizvien vairāk un par visu uzrakstīt vienkārši nav iespējams, tad nolēmu izdarīt to pašu, ko daudzi citi blogeri - padalīties ar dažām saitēm, kurās var atrast noderīgu un interesantu informāciju.

Sākšu ar to, ka šeit ir iespēja nobalsot par plastmasas maisiņu izņemšanu no aprites ES. Būs jāaizpilda neliela (tiešām neliela) anketa par plastikāta maisiņiem veikalos, bio-maisiņu ieviešanu un marķēšanu, un par to, vai jūsuprāt šis jautājums būtu jāregulē nacionālā vai ES līmenī. Iesaku katram izteikt savu viedokli: http://tinyurl.com/6hjs47l

pirmdiena, 2011. gada 25. jūlijs

Ēdam veselīgāk - olas

Šis būs pavisam īss, bet, iespējams, noderīgs ieraksts, jo izrādās daudzi joprojām nezina, ko nozīmē marķējums uz olām, kaut gan tas ir pavisam vienkārši. Pirmais cipars apzīmē vistu audzēšanas/ dzīvošanas apstākļus, nākamie divi burti (LV) apzīmē izcelsmes valsti un atlikušie cipari ir unikāls ražotāja identifikācijas numurs.

Tātad pats svarīgākais uz olām atrodamais cipars arī ir pats pirmais. Šobrīd uz veikalos nopērkamajām olām ir atrodami cipari no 1 līdz 3, bet ir vēl arī 0. Ko tie nozīmē: 

0 - Organiskās olas. Bioloģiskās lauksaimniecības produkts. 

1 - Brīvās turēšanas apstākļos dētas olas. Tas nozīmē, ka vistām ir iespēja izskrieties ārpus kūts, gluži kā lauku vistām. Tā gan nav bioloģiskā lauksaimniecība, jo tādi aspekti kā, piemēram, vistu barība netiek kontrolēti.

ceturtdiena, 2011. gada 14. jūlijs

Mainam iepirkšanās paradumus

foto: rct.lv
Uzreiz jāteic, ka iepirkšanās iespēju ziņā mums ir ļoti paveicies ar to, kur dzīvojam. Ar kājām mums ir viegli sasniedzami veseli četri regulārie iepirkšanās punkti, tādēļ ir salīdzinoši viegli pieturēties pie bez atkritumiem plāna. Iepērkamies mēs pamatā veikalā Rimi (Origo), veikalā Stockmann, Mildas tirdziņā un Centrāltirgū, tādēļ, kaut gan netiekam gluži pie lauku labumiem no zemnieka, kas audzē burkānus aiz mūsu lauku mājas stūra, izvēles iespējas mums ir gana labas. Iespējams vislabākais papildinājums mūsu iepirkšanās vietu sarakstā ir pagājušā gada vasarā atvērtais Mildas tirdziņš.

pirmdiena, 2011. gada 11. jūlijs

Atsakāmies, samazinām un izmatojam atkārtoti - plastmasa

cafepress.com
Pirms nedēļas pie mums ciemojās draugi, kas brīnījās, ka mums ir tik mazs atkritumu spainis (burvīga tēma, par ko parunāties ar draugiem). Viņiem mājās esot lielais spainis, kurš teju vai katru dienu esot pilns. Mums mājās ir mazais 5L atkritumu spainis, kuru iznesam reizi 2 - 3 dienās. Tiesa, mums vēl ir atsevišķa 5L miskaste bērnu pamperiem, kas arī ik pa laikam (bet aizvien lēnāk) piepildās. Un tad es nodomāju, ka mums varbūt tiešām ir cerība sasniegt maksimālo mērķi - nulle atkritumu.

To, ka plastmasa ir naftas produkts un tādēļ jau pašos pamatos ir neveselīga, turklāt bojā ēdienu un dzērienu garšu, mēs jau noskaidrojām. Tātad pienācis laiks samazināt tās patēriņu, vai vēl labāk - atbrīvoties no tās pilnībā.

ceturtdiena, 2011. gada 7. jūlijs

Esat izslakuši..?

Pēdējā laikā esmu noskatījies vairākas filmas par vides aizsardzību un tamlīdzīgām lietām, taču ir viena, kuru varu ieteikt noskatīties katram, kas to vēl nav redzējis - Food, Inc.

Par filmu uzzināju pēc tam, kad biju noskatījies Vides faktu 18. jūnija raidījumu, kuru TV biju palaidis garām. Izrādās, ka Vides faktiem ir savs Vimeo kanāls, kur var redzēt visus VF raidījumus.

svētdiena, 2011. gada 3. jūlijs

kas mūs tā audzinājis?

Savā pirmajā bez atkritumiem bloga ierakstā teicu, ka negrasos mainīt pasauli vai kādu mācīt, kā jādzīvo, bet pēc piektdienas vakara ir viena lieta, kuru man tomēr gribās pateikt.

Pirms dažām nedēļām draugs izteicās, ka esot noskatījies kādu filmu par atkritumu problēmām Indijā, kur cilvēki burtiski dzīvo paši savos mēslos. Pēc tās noskatīšanās rodoties jautājums, kādēļ vispār censties kaut ko darīt vides jomā un cepties dēļ pāris plastikāta maisiņiem, ja kaut kur relatīvi netālu to ik gadus tiek izmesti miljoniem tonnu?