trešdiena, 2011. gada 29. jūnijs

Ļaunā, ļaunā, ļaunā plastmasa

Vienu lietu uzreiz noskaidrosim - plastmasu ražo no naftas, kas nozīmē tikai to, ka, lai kas arī tiktu apgalvots, neviena veida plastmasa nav laba un videi nekaitīga. Plastmasas ražošanai ik gadu tiek patērēti ~ 4% no iegūtajiem naftas resursiem un tā vidē sadalās aptuveni 100 gados, šajā laikā izdalot virkni kaitīgu vielu.
Kopš uzsāku šo projektu, man plastmasa nepatīk aizvien vairāk. Jo īpaši mazie plastmasas maisiņi, no kuriem nekādi nevar atbrīvoties. Nopietni, es tos ienīstu līdz pašiem sirds dziļumiem. Šodien Rimi kasiere atkal vienu tādu man negribot un nemanot iesmērēja.
Bet nu ķersimies pie faktiem. Pārsvarā visi plastmasas iesaiņojumi tiek marķēti ar simbolu, kas izskatās kā trīsstūris, kas sastāv no trim bultiņām, kura iekšpusē ir vai nu cipars no 1 līdz 7 vai burti. Marķējums parasti atrodams iepakojuma apakšpusē un ļauj mums viegli kontrolēt, ko mēs pērkam. Paskatīsimies, ko tad tie visi nozīmē.

pirmdiena, 2011. gada 20. jūnijs

Kādus 'atkritumus mēs pērkam' un kur tie paliek (2. daļa)

Šajā ierakstā gribēju turpināt par to, kādus atkritumus tad mēs radam savā mājsaimniecībā un sadzīvē vispār. Patiesībā jau biju visu uzrakstījis, bet sākot to visu pārlasīt pašam palika garlaicīgi.

Gribēju rakstīt par dažām pozīcijām, par kurām bieži vien pat neaizdomājamies kā par atkritumiem. Piemēram, par to, kādā veidā un cik daudz CO2 mēs saražojam, bet zem tā ir tik daudz lietu, ka tās praktiski nav iespējams uzskaitīt.

otrdiena, 2011. gada 14. jūnijs

Kādus 'atkritumus mēs pērkam' un kur tie paliek

Iepriekšējā rakstā pavisam aizmirsu pieminēt vienu ļoti svarīgu pozīciju, iespējams vissvarīgāko, tādēļ raksts ir mazliet papildināts.

Pirms ieslīgstu filozofiskās pārdomās par konkrētiem pasākumiem, lai samazinātu atkritumu kalnus mūsu mājsaimniecībā, nolēmu vispirms paanalizēt, no kurienes un kādi atkritumi rodas mūsu mājsaimniecībā un kur tie paliek, kad ir veiksmīgi nogādāti mājās.

foto: aprinkis.lv
Plastmasa - vēl tikai pirms dažām nedēļām pēc katras iepirkšanās reizes, tās bija kaudzēm un, to visu izsaiņojot, miskaste bija pilna tikai dažu minūšu laikā - PET pudeles, vakuuma iepakojumi gaļai un cīsiņiem, plastmasas maisiņi katram dārzenim atsevišķi (tie gan nenonāk pa taisno miskastē) utt. PET pudeles mums nav, kur likt (lasi: pārstrādāt), tādēļ tās līdz šim nonāca pa taisno atkritumos. Labākais, ko varam izdarīt - saplacināt pudeli, lai tā aizņem mazāk vietas. Tas gan ir mazs mierinājums. Visi plastmasas, putuplasta utml. iepakojumi, protams, pa taisno nonāk atkritumos. Mazie plastmasas maisiņi sākotnēji tiek saglabāti, bet agri vai vēlu nonāk atkritumos. Plastmasas pudeles no sadzīves ķīmijas reizēm tiek izmantotas saimniecībā.